www.zap.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, sigurnosti i funkcionalnosti. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati OVDJE. Nastavkom pregleda web stranice www.zap.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na "Slažem se".

Crnkovićev poučak Blog

Početkom ožujka 2004. Sanja Crnković-Pozaić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanja, odlučila je smijeniti svog poluprezimenjaka Ognjena Crnkovića s mjesta pročelnika područne službe HZZ-a u Rijeci. Pored njega odlučila je zbog nezadovoljavajućih rezultata smijeniti još četiri osobe s pročelničkih mjesta, no Crnković je odlučio ostati.

Uglavnom, ravnateljica je par tjedana kasnije na radiju saznala da je smijenjena, a poluprezimenjaka je nova v.d. ravnateljica potvrdila kao v.d. pročelnika i usput poništila javni natječaj na kojem je bila izabrana njegova nasljednica.

U javnosti se špekuliralo o navodnom pismu riječkog gradskog odbora HDZ-a upućenom središnjici i Ministarstvu gospo- darstva, rada i poduzetništva sa zahtjevom za smjenu ravnateljice. Potvrda nikad nije stigla no Crnković je u jednoj izjavi proglasio pismo za "apokrif o kome izgleda nitko ništa ne zna" i ocijenio da bi pismo, da je i postojalo, pripadalo u legalne djelatnosti stranke. Crnković je, naime, nakon propasti HSS-a na prvim demokratskim izborima, prešao brzo u HDZ i postao pročelnikom riječkog ureda HZZ-a, što je bio sve do 2014. kad je ipak smijenjen. U međuvremenu ured HZZ-a koji je vodio nije uspio, bar prema novinskim napisima, uspostaviti efikasnu službu za isplatu poticaja za zapošljavanje – na te- lefonske pozive zainteresiranih nitko nije odgovarao.

Upravo je Crnkovićev poučak razlog zbog kojeg sumnjam da je moguće da u Hrvatskoj stručni nestranački mandatar ima uspjeha. Sanja Crnković-Pozaić je definitivno jedna od vodećih stručnjakinja u Hrvatskoj kad je riječ o tržištu rada, dokazana znanstvenica koja svoje znanje primjenjuje u praksi, koju je na čelno mjesto HZZ-a 1998. imenovala Vlada Zlatka Mateše, također osobe koja je zahvaljujući svojoj stručnosti došla na mjesto premijera, no ujedno je bio i član HDZ-a. No, Crnković-Pozaić nije, tako da je pokušaj smjene neefikasnog državnog službenika s pravom stranačkom iskaznicom bio koban. Njenom smjenom Sanaderova Vlada uvela je nov način komuniciranja sa svojim kadrovima: smjene bez objašnjenja i prethodnih najava. Ministar gospodarstva Branko Vukelić potvrdio je za Večernji list da je prijedlog za smjenu ravnateljice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje otišao iz njegova kabineta "jer nije postupala po propisima, odnosno općim aktima ustanove u po- stupku natječaja i imenovanja pročelnika područnih službi".

Uzalud je bilo što je smijenjena ravnateljica predložila Vladi po prvi put donošenje novog akcijskog plana zapošljavanja po uzoru na EU. U biti, najvjerojatnije je upravo planirana reorganizacija Zavoda za zapošljavanje uz međunarodnu financijsku pomoć, koja je uključivala i značajnu autonomiju područnih ureda dovela do smjene. Naime, ravnateljici su za to trebali novi kadrovi, a ne, kako je sama izjavila, ljudi koji su na ta mjesta dolazili po političkim preporukama. Međutim, jedan takav isposlovao je njenu smjenu.

Nema nikakvih razloga vjerovati da se tijekom proteklih deset godina nešto bitno promijenilo u odnosu stranaka prema radnim mjestima, posebno onim šefovskim. I tu mislim na mjesta koja bi trebala biti bar nominalno stručna, a ne politička, poput gradonačelničkih ili županskih. A to će biti ogroman problem za novog premijera – svatko zna da se deficit smanjuje snižavanjem rashoda, no što će se dogoditi ako neki od stranačkih moćnika zaključi da na njegovoj županiji ili uredu ne treba štedjeti? Hoće li biti pisama predsjedništvu stranke? Hoće, naravno – a onda je veliko pitanje hoće li se uopće te famozne reforme, među kojima je uvijek pri vrhu uvijek bila reforma javne uprave i teritorijalnog ustroja zemlje, moći provesti.

Za komentiranje trebate biti prijavljeni. Prijavite se ili se registrirajte kao novi član.

Molimo Vas da ne šaljete neprimjerene komentare.

Ovaj tekst još nije komentiran. Budi prvi.