www.zap.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, sigurnosti i funkcionalnosti. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati OVDJE. Nastavkom pregleda web stranice www.zap.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na "Slažem se".

Kreće projekt 'Suzbijanje korupcije u srednjem vijeku' Projekti

U suradnji s udrugom 'Kultura i etika' pokrenuo sam projekt 'Suzbijanje korupcije u srednjem vijeku' kroz koji ćemo promovirati tradiciju suzbijanja korupcije u Hrvatskoj. I Vinodolski zakon, najstariji pravni spomenik na hrvatskom jeziku, i Korčulanski statut, najstariji uopće pravni akt napisan na našoj obali Jadrana, sadrže odredbe koje preveniraju korupciju i sukob interesa i koje bi se komotno mogle naći u bilo kojem protukorupcijskom dokumentu na svijetu.

Projekt je baziran na knjizi "Suzbijanje korupcije u Hrvatskoj u srednjem vijeku" koju sam ja uredio, a svoj doprinos njenom nastanku dali su doc. dr.Tomislav Galović i doc. dr. Zrinka Nikolić Jakus s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. Ozren Kosanović s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, dr. Zdenka Janeković Römer sa Zavoda za povijesne znanosti HAZU, prof. dr. Željko Radić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu te dr. sc. Marta Dragičević-Prtenjača s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Cilj nam je promovirati najznačajnije protukorupcijske odredbe iz srednjovjekovnih pravnih akata nastalih na tlu Hrvatske, od Vinodolskog zakona preko Senjskog i Riječkog statuta te Hrvatskoglagoljskog Krčkog ili Vrbničkog statuta do Zadarskog, Splitskog i Dubrovačkog statuta. I to je tek početak – nakon toga izložba ide dalje diljem Hrvatske. Za sada su dogovorena gostovanja u Rijeci, Krku, Varaždinu, Cresu, Splitu i Zadru, a potrudit ćemo se da obići cijelu zemlju.